Predstavnik Ministarstva na Svečanoj misi povodom 100-godišnjice Beogradske nadbiskupije i obeležavanju 325 godina od potpisivanja Karlovačkog mira

Uz najviše rukovodstvo Republike Srbije, predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i posebni savetnik ministra Marin Piuković prisustvovao je 17. 9. 2024. Svečanoj misi povodom proslave 100-godina od osnivanja Beogradske nadbiskupije, a dan kasnije u Sremskim Karlovcima i obeležavanju 325 godina od potpisivanja Karlovačkog mira.

Svečanoj misi u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Device Marije prisustvovali su najviši državni i verski velikodostojnici, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je ujedno i pokrovitelj proslave 100-godišnjice Beogradske nadbiskupije, premijer Vlade Miloš Vučević, ministarka pravde Maja Popović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve Patrijarh srpski Porfirije, najviši predstavnici muslimanske verske zajednice i drugih konfesija, a svečano misno slavlje predvodio je državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin u zajedništvu sa domaćinom beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr Ladislavom Nemetom, i drugima.

Dan kasnije, u Sremskim Karlovcima posebni savetnik Piuković prisustvovao je i obeležavanju 325 godina od potpisivanja Karlovačkog mira. Ovom događaju prisustvovao je državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, kao i drugi visoki zvaničnici iz Srbije i inostranstva. U kapeli Gospe od mira, održani su prigodni govori, kao i međureligijska molitva za mir, te objavljen zajednički apel mira predstavnika crkava i verskih zajednica i različitih država.

Karlovački mir između Austrije i njenih saveznika i Turske sklopljen je 26. januara 1699.  godine i označio je novo poglavlje u istoriji Evrope. Na mestu na kojem je potpisan Karlovački mir napravljena je manja drvena kapela u spomen na ovaj važan događaj. Sadašnja kapela, koja nosi ime Gospe od mira, sazidana je 1817. godine.

 

Foto: Beogradska nadbiskupija 

 

Preporučujemo...