Министар Жигманов разговарао са делегацијом Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса НРК

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов примио је данас у Палати Србија делегацију Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине. У садржајном разговору, министар Жигманов и председник Одбора Бајин Чаоулу разменили су информације о броју, организацији и политикама које се креирају и спроводе када је реч о националним мањинама у Републици Србији и Народној Републици Кини.

Министар  је током разговора изјавио да се у Републици Србији на националне мањине гледа као на богатство и предност која доприноси развоју друштва. Припадници националних мањина су, рекао је министар Жигманов, равноправни чланови друштва, а права су им гарантована највишим правним актом, Уставом Републике Србије.

Он је додао да политика Републике Србије према националним мањинама показује уважавање, позитивно препознавање као и стварање претпоставки да припадници националних заједница могу, у пуном смислу те речи, да остварују своје потребе. У исто време, рекао је министар Жигманов, свесни смо важности развијања политика кохезије националних заједница у друштво у целини.

У Републици Србији, обавестио је делегацију из Кине министар Жигманов, поред већинског српског становништва, живе припадници 24 националне заједнице, које имају своја самоуправна тела, националне савете националних мањина, задужене да брину да се права припадника националних мањина остварују у областима културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма.

 Република Србија, рекао је он, граничи се са осам држава и да свака од њих у Републици Србији има своју националну мањину, те да од 24 националне заједнице, десет има матичне државе у Европској унији. Србија је, додао је министар, ратификовала кључне међународне документе Савета Европе које се тичу националних мањина – Оквирну конвенцију о заштити националних мањина и Европску повељу о регионалним или мањинским језицима.

Председник Одбора за етничке послове Свекинеског народног конгреса Бајин Чаоулу изјавио је да је Кина, као и Србија, вишенационална земља, у којој живи 56 националности, од којих су 55 националне мањине. Број припадника националних мањина у Народној Републици Кини је 125 милиона, рекао је он, и додао да политика коју НР Кина спроводи према припадницима националних мањина има за циљ економски развој подручја у којима припадници мањина живе. Један од главних циљева  је друштво без сиромаштва, рекао је он, и додао да се то жели постићи кроз модернизацију са кинеским карактеристикама. Хармонија и заједнички напредак свих у НР Кини је наш главни циљ, додао је председник Одбора Чаоулу.

Током разговора, министар Жигманов је као највећи изазов на овом плану за Републику Србију истакао масовно кршење људских и мањинских права припадника неалбанског становништва у јужној српској покрајини Косову и Метохији. Председник Одбора за етничке послове је, у том контексту, изнео подршку Народне Републике Кине политици коју Република Србија води као и њеном територијалном интегритету. 

Двојица саговорника потврдила су да Република Србија и Народна Република Кина развијају и продубљују односе у духу порука два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, изнетих приликом посета кинеског председника Београду, о заједничкој будућности и челичном пријатељству два народа.

Састанку са кинеском делегацијом присуствовали су државни секретар задужен за националне мањине проф. др Рејхан Куртовић и в.д. помоћника министра у Сектору за националне мањине Биљана Марковић.

 

Препоручујемо...