Честитка министра Жигманова надбискупу Ладиславу Немету

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов упутио је срдачне честитке надбискупу београдском, монсињору др Ладиславу Немету, поводом најаве Папе Фрање о именовању београдског надбискупа за првог кардинала у историји Католичке цркве у Србији.

 „Ова историјска част, која Вам је указана, није само признање за Ваш предани рад и посвећеност, већ и значајан догађај за Католичку цркву у Србији и све њене вернике“, навео је Жигманов у својој честитки.

Уз жеље за даљи успех у раду, министар је навео да верује да ће искуство и духовна снага надбискупа Немета наставити да буду инспирација свима који га прате на путу служења, а да ће његов допринос развоју верског живота у Католичкој цркви, међуцрквеног и међуверског разумевања и друштвеној заједници у целини бити још већи и вреднији у годинама које долазе.

Папа Фрањо најавио је да ће 8. децембра 2024. године, на празник Безгрешног зачећа, у Ватикану одржати конзисторијум за именовање нових кардинала, међу којима је и београдски надбискуп, монсињор др Ладислав Немет.

У биографији надбискупа Немета наводи се да је рођен 1956. године. Након завршене основне и средње школе, започео је теолошке студије у Задру, а потом наставио студије у Немачкој, где је стекао звање магистра теологије на Лублинском католичком универзитету 1983. године. За свештеника је рукоположен у Оџацима 1983. године, након чега наставља своју мисионарску службу у различитим заједницама. Од 2008. године служио је као бискуп Зрењанинске бискупије, а 2022. постављен је за београдског надбискупа.

 

Препоручујемо...