Девојчице и визија њихове будућности у Републици Србији

 Поводом Међународног дана девојчица, 11. октобра, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организовало је скуп под називом „Девојчице и визија њихове будућности у Србији“, који је одржан данас у Дому Народне скупштине Републике Србије. Догађај је организован у форми друштвеног дијалога уз учешће 60 девојчица из недовољно развијених општина и градова које су током дијалога говориле о изазовима са којима се у свакодневном животу сусрећу, постигнутим успесима и њиховој визији будућности у Србији.

Поред девојчица, које су биле у фокусу овог догађаја, у друштвеном дијалогу су учествовали и представници највиших државних органа који су представили мере и активности Владе Републике Србије за унапређење положаја девојчица и експерти који изнели резултате и анализирали стање у области права детета.

Домаћин друштвеног дијалога био је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, а скуп је отворила председница Владе АП Војводина Маја Гојковић.

Говорећи у уводном делу, министар Жигманов је подвукао да је 11. октобар прилика да се промовишу интереси деце, њихова срећа, безбедност, као и њихово право на живот у здравом и сигурном окружењу у којем могу да остваре максимум својих потенцијала. Сматрали смо, рекао је, да је најбољи начин да се укључимо у обележавање овог значајног датума стварање прилике да се чује глас оних којих се све ово највише тиче.

Представљајући досад урађен, министар је рекао да Република Србија има јасно стратешко опредељење и добар нормативни оквир, али да су нам потребни још видљивији резултати који сведоче о унапређеном положају девојчица у свим сегментима друштва. Поручио је да је брига о младима, стварање услова за њихово безбрижно детињство и срећну будућност заједничка одговорност читавог друштва. Од породице, преко локалне заједнице до највиших државних органа, од предшколског образовања до универзитета, сви смо у обавези да предано радимо на овом задатку ослушкујући њихове потребе и размишљања, рекао је министар.

Говорећи о ширем контексту, министар Жигманов је нагласио да кроз недавно усвојену Реформску агенду Републике Србије, која чини централни део Плана раста ЕУ за Западни Балкан, Влада Републике Србије показује да је циљ њене политике још одлучније убрзавање реформског процеса и друштвено и економско приближавање ЕУ. Кроз реформске мере, Влада Републике Србије ће наставити да спроводи политику која има за свој циљ и пуно остваривање принципа родне равноправности у пракси, закључио је министар Жигманов.

Отварајући скуп председница Владе АП Војводина Маја Гојковић је подвукла да је родна равноправност један од принципа савременог доба, да је то процес који више не може да се заустави. Девојчице у савременом друштву имају много бољје стартне позивције од позиција пре једне генерације, а још више две. Иако су се оклоности промениле и створени су бољи услови за друштвено позиционирање жена,  председница владе је подвукла да се, међутим, ништа не дешава само од себе, да жене морају да буду активније и да сви заједно треба да наставимо да се боримо за друшво једнаких шанси.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић пожелела је  девојчицама из локалних самоуправа у Србији да не одустају од својих амбиција и тежњи и да се руководе својим интересима и интересовањима. Она је додала да у министарству којим руководи, 75 одсто запослених чине жене захвљујући чијем раду и труду су остварени сјајни резултати на пољу реформе јавне управе.

Министар без портфеља задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина Новица Тончев нагласио је да Влада улагањем у недовољно развијена подручја индиректно помаже и девојчицама у тим општинама као осетљивој друштвеној групи.

У друштвеном дијалогу учествовали су државни секретари и помоћници из више ресора Владе Републике Србије, као и представници других државних органа и институција. У делу под називом „Истраживање и анализа стања у области права детета“ излагање су имале Ана Продановић, руководитељка програма за праћење права детета УНИЦЕФ – а и државна секретарка Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог др Стана Божовић, која је изјавила да се положај девојчица у Србији може се посматрати и оцењивати из више различитих перспектива, те да се, и поред тога што су у последњим деценијама остварени значајни помаци ка једнакости полова, девојчице у Србији и даље суочавају с бројним изазовима, посебно у руралним срединама и међу припадницима рањивих друштвених група као што је ромска популација. Др Божовић је предложила конкретне мере подршке девојчицама како би се изазови превазишли.

На скупу су биле присутне  и говориле девојчице из више општина и градова. Ива Срећковић, из Љига,  Анђела Доганџић,  из  Грачанице, Дуња Живковић, из Бабушнице, Јована Илић, из Блаце, Маша Митровић, из  Мионице, Уна Глигоријевић, из Власотинца и Лана Здравковић, из  Алексинца говориле су о  условим ау којима уче, живе и раде, шта им недостаје али и какве успехе постижу. 

Скуп у Дому Народне скупштине у Београду својим су музичким наступом улепшале ученице Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Грачанице, певајући химну „Боже правде“ и „Ово је Србија“.

 

нгг_схортцоде_0_плацехолдер

Препоручујемо...