Министар Жигманов на обележавању 20 година од оснивања часописа „Религија и толеранција“

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов присуствовао је обележавању 20 година од оснивања, уједно и промоцији 41. броја, научног часописа „Религија и толеранција“, у просторијама Института друштвених наука у Беграду.

Говорећи као министар, али и као сарадник и један од аутора текста у првом броју овог научног часописа новосадског Центра за емпиријска истраживања религије, министар Жигманов је истакао да је Република Србија мултикултурна, мултиконфесионална и мултинационална заједница у којој бележимо бројне предности, али и одређене слабости, када је реч о знању о плурализму и толераницији. Овакви часописи дају значајан допринос да се питања религијског плурализма и толераниције дубље теоријски утемеље, као и да се афирмишу ресурси које религија у себи има, а који су у вези са хуманизмом, моралом и миром као друштвеним императивом, рекао је он.

Министар Жигманов је додао да му је част што је био, како се изразио, мали точак, у овом значајном подухвату, и што је часопис успео да остане жив и траје оволико година, дајући свој несумњив прилог бољем међурелигијском разумевању.

Директор Института друштвених наука Горан Башић је, у свом обраћању, истакао да часопис „Религија и толеранција“ доприноси да теме толеранције и религије буду разматране на високонаучном и истраживачком нивоу, те да је овај часопис део историје социологије религије и религијских истраживања.

Уредница Зорица Кубурић говорила је о историјату часописа, који је настао у Новом Саду, граду богатом различитостима, и нагласила да је часопис годинама ширио толеранцију и доприносио да се смање тензије у друштву пред изазовима који су постојали у време његовог покретања, а постоје и данас. Она је подсетила да су на дијалозима, у организацији овог часописа, својевремено учествовали угледни професори попут Владете Јеротића и Ђуре Шушњића.

О часопису су још говорили истраживач Дражен Павлица и сарадник ИДН Мирко Благојевић, као и други сарадници часописа „Религија и толеранција“.

Фото: Министарство ЉМПДД

Препоручујемо...