Министар Жигманов на премијери монодраме „Сама“: Ромске теме у уметности брана стереотипима

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов присуствовао је у Српском народном позоришту у Новом Саду позоришној премијери монодраме „Сама“, насталој у оквиру пројекта „Упознајмо Роме“, који подржава Екуменска хуманитарна организација. Монодраму је извела Александра Милојковић Новикова, иначе запослена у Сектору за националне мањине нашег Министарства.

Након премијере, министар Жигманов је изјавио да је од велике важности видљивост ромских тема и садржаја у савременим уметничким праксама, будући да су оне, путем афирмације позитивних вредности, снажна брана утицајима и ширењу негативних стереотипа.

Изузетно ми је драго, рекао је министар Жгманов, да је тако што маестрално посведочила и колегиница Александра Новикова из нашег Министарства, јасно показујући да је она целим својим бићем ангажована за добро заједнице којој припада.

Министар Жигманов је претходно посетио ЕХО Центар у Новом Саду и ближе се упознао са радом ове организације, са њиховим актуелним пројектима и активностима, од којих се значајан део односи на инклузију Рома.

„Када говоримо о успешној инклузији Рома, осим напора које чине државне и локалне власти кроз адекватне политике, веома су важне и активности организација цивилног друштва, нарочито у делу социјалних програма и програма подршке образовању младих Рома и Ромкиња“, рекао је министар Жигманов.

Он је додао да су искуства које има Екуменска хуманитарна организација на подручју Војводине и више него драгоцена, у шта се сам уверио. Министар је посебно исказао интерес за изазове са којима се у раду суочавају, посебно у делу обезбеђивању средстава од донатора.

Екуменска хуманитарна организација је развојна организација које већ 30 година кроз писање и реализовање пројеката, вођена хришћанским етичким вредностима, доприноси изградњи праведног друштва у коме се поштују различитости. Како је наведено у њиховој интернет презентацији, људска права, једнакост и људско достојанство, мир и помирење, међуверска и међурелигијска сарадња, солидарност, социјална правда и инклузија, одрживи развој, одговорност, ефикасност и транспарентност, те партиципативан начин рада, основне су вредности ЕХО-а којима се организација руководи у свом раду.

Фото: ЕХО Војислав Гелевски

Препоручујемо...