Србија напредујe на путу ка пуноправном чланству у Међународној организацији Франкофонијe

 

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог проф. др Рејхан Куртовић примио је данас у Палати Србија шефа техничке посматрачке мисије Међународне организације Франкофонијe за Централну и Источну Европу Ерика Попа. На састанку, који је трајао дуже од сата, разматране су теме од значаја за кандидатуру Републике Србије у пуноправно чланство у ту угледну међународну организацију, у којој је од 2018. године придружени члан.

Пожелевши добродошлицу, државни секретар Куртовић је изјавио да наша држава тежи ка пуноправном чланству у овој међународној организацији и унапред се радујемо сарадњи и раду на свим питањима и областима која су важна за позитиван исход кандидатуре Србије.

Република Србија је изузетно посвећена владавини права, људским и мањинским правима и развоју демократског друштва, подвукао је у разговору државни секретар Куртовић,  и додао да су у том правцу, кроз промену Устава и доношење измена и допуна закона, те усвајањем различитих стратешких докумената кроз конкретну имплементацију у пракси, направљени важни кораци на пољу независности судства, заштите људских и мањинских права, родне равноправности, антидискриминације, те заштите Рома и других рањивих друштвених група.

Главне теме интересовања шефа техничке посматрачке мисије односиле су се на имплементацију Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, Стратегије за родну равноправност, Стратегије превенције и заштите од дискриминације, као и на главне изазове са којима се Србија сусреће када је реч о имплементацији тих стратегија.

Део разговора односио се и на извештавање Републике Србије према телима Уједињених нација и Савета Европе о примени међународних уговора и конвенција које се односе на људска и мањинска права, те о механизмима праћења примене препорука ових организација.

О свим овим темама пружене су подробне информације и потребна објашњења којима су представљени резултати и напредак Републике Србије у различитим областима  интересовања шефа посматрачке техничке мисије.

Господин Ерик Поп изјавио је да је током посете Републици Србији стекао утисак да су учињени велики напреци и да Србија поштује највише критеријуме и стандарде Савета Европе. Он је захвалио тиму Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог на свим пруженим информацијама.

На састанку са шефом техничке посматрачке мисије Међународне организације Франкофонијe за Централну и Источну Европу учествовали су помоћница министра из Сектора за антидискриминацију и унапређење родне равноправности Нина Митић, помоћник министра из Сектора за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић, саветнице из Сектора за људска права Светлана Ђорђевић и Снежана Тркуља, те сарадник из Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције Борислав Кривокапић.

Међународна организација Франкофонијe окупља 88 чланица (54 пуноправна члана, 7 придружених, и 27 посматрача). Највиша инстанца одлучивања је Самит шефова држава и влада, чијем ће 19. састанку Француска бити домаћин почетком октобра 2024. године.

 

Препоручујемо...