Важно партнерство јавног и цивилног сектора

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов изјавио је данас у Нишу да је партнерство државе и цивилног сектора од изузетног значаја, те да је Министарство отворило врата за различите иницијативе и перманентни дијалог са организацијама цивилног друштва.

Говорећи на Регионалној конференцији Move.Link.Engage – Корак ближе ка снажнијем цивилном друштву, Жигманов је рекао да Министарство, и у новом мандату, наставља да ради на стварању подстицајног окружења за развој цивилног друштва. Такође настављамо да јачамо капацитете и оснажујемо све актере у овом процесу да се боље разумеју, да се упознају са процедурама и механизмима како да боље и успешније сарађују, и да заједно доносе одлуке које су на добробит, пре свега, заједнице у којој живе и свих грађана и грађанки, додао је он.

Министар Жигманов је подсетио да је сарадња државе и цивилног сектора јако важна у самом процесу европских интеграција и да је дуги низ година то политички критеријум за чланство наше земље у ЕУ. У обраћању окупљенима, он је потврдио решеност да кроз процес европских интеграција развијамо даље односе са цивилним сектором и повећавамо учешће организација цивилног друштва у процесима одлучивања на свим нивоима власти, посебно на локалном нивоу.

Неопходно је да сви друштвени актери, рекао је Жигманов, гледају на процес креирања јавних политика као на партнерски процес, и да сви, а ту пре свега мислим на органе јавне управе и локалне самоуправе, редовно питају грађане за ставове и мишљење, и да све своје процесе одлучивања учине транспарентнијим и отворенијим за заинтересовану јавност. Министарство, и ја лично, рекао је Жигманов, и у новом мандату настављамо да будемо кључна адреса за све ваше потребе и да заједно, кроз дијалог, дођемо до оних решења која су прихватљива за све.

Државни секретар др Иван Бошњак учествовао је у првом панелу конференције, који је модерирала Марина Лукић, менаџерка пројекта ЕУ Ресурс центра Београдске отворене школе, заједно са Екмел Ћизимиоглу из Делегације ЕУ задуженим за цивилно друштво и Миливојем Јовановићем из организације ЕНЕКА, регионалног Ресурс центра у Нишу.  Др Бошњак је током дискусије рекао да, поред децентрализације, равномерни развој представља приоритет Србије на путу приступања ЕУ. Министарство ће и у новом мандату наставити да непосредним присуством на терену, и на оваквим скуповима, као и друштвеним дијалогом, буде платформа за сусрете грађанских организација, органа јавних власти, академске заједнице, привреде, медија, неформалних група… са циљем унапређења квалитета живота сваког грађанина и грађанке широм Србије, рекао је државни секретар Бошњак. 

На скупу је говорио и Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, који је поручио да „у демократском друштву цивилно друштво има важну улогу да приближи грађане институцијама и да омогући да то друштво постане више демократско“.

Конференцију у Нишу организовала је Београдска отворена школа, уз подршку Делегације Европске уније у Србији, у склопу пројекта ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији.

Фото: Београдска отворена школа

 

Препоручујемо...