Делегација Министарства у посети југу Србије поводом отвореног писма Мреже „Жене против насиља“

Поводом притужби организације Мрежа „Жене против насиља“ упућене у отвореном писму министру Томиславу Жигманову средином недеље, делегација Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог боравила је у петак 12. јула у Лесковцу и разговарала са потписницама писма и начелником Јабланичког округа.

У делегацији, која је отпутовала на југ Србије два дана након пристиглог отвореног писма, били су државни секретар задужен за питања цивилног друштва др Иван Бошњак, помоћник министра из Сектора за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић, председник недавно формираног Савета за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва и директор Асоцијације Дуга Александар Прица и чланица Савета и координаторка Грађанске иницијативе Драгослава Барзут.

У отвореном писму, чланице Мреже су, између осталог, затражиле ефикаснију заштиту и транспарентније локално финансрање организација цивилног друштва у овом делу Србије.

Државни секретар Бошњак, помоћник Степановић, председник Савета Прица и чланица Савета Барзут имали су два састанка током боравка у Лесковцу, први са потписницама писма, а други са начелником Јабланичког округа Милошем Ћирићем. На оба састанка договорени су конкретни кораци у циљу решавања постојећих изазова.

Током састанка са представницама организација цивилног друштва, који је одржан у просторијама Удружења „Жене за мир“ у Лесковцу, потписнице писма су изразиле захвалност на брзој реакцији Министарства, а затим се разговарало о изазовима са којима се суочавају, а који се примарно односе на безбедност и транспарентност финансирања њихових активности. Договорено је да се почетком следеће недеље, у заједничком саопштењу, јавност обавести о детаљима договора постигнутог током боравка делегације Министарства у Лесковцу.

На састанку с представницама цивилног сектора биле су присутне представнице Удружења „Жене за мир“, „Центра за девојке“, „СОС Власотинца“ и координаторке Мреже „Жене против насиља“.

Препоручујемо...